Uška

Návštěvní
kniha
|
Oko - do duše okno
|
praví staré známé moudro
charakterizující lidský orgán zraku. Převedeme-li si tato
slova do reálu, znamená to, že takový pohled do nitra
člověka může být zamřížovaný, šmouhatý, zaprášený, zamlžený,
orosený nebo jednoduše úplně zatažený. Jeden z mála národů,
kteří se nebojí nechat ostatním nahlédnout do svého nitra,
jsou Nizozemci. Jejich okna jsou totiž veliká, čistá a
hlavně - bez záclon! V poslední době se i u nás začínají
objevovat okna bez zahalení. Přiznám se, že za dlouhých
zimních večerů se ráda dívám lidem do oken. Takové okno o
majitelích dokáže hodně napovědět. Je to jako pohled do očí.
Zvu všechny ty, co mají zájem, nakouknout do mých oken. |
|

úvodní
stránka |


Jsem ve věku, kdy už
mě určitě nic nenutí spurtovat za stále vyšším pracovním výkonem a
tak svou energii věnuji hlavně naší malé chaloupce. Trávím zde
spoustu času, jak na zahradě, tak při zútulňování našeho bydlení.
Ráda nakupuji po bazarech staré předměty, které pak s radostí
renovuji a začleňuji do našeho domova. |
_______________________________________________________________________________
 |
Zázvorová
limonáda je velice osvěžující, zdravé a rychle připravené
pití. Nastrouháte asi 3cm oloupaného zázvoru a přelijete
trochou vařící vody. Přidáte tři lžíce cukru a necháte
louhovat. Po vychladnutí přecedíte a dáte vymačkanou šťávu
ze tří citronů. Přelijete přes sítko a doplníte lahví
minerálky. Dávky surovin se mohou měnit dle chuti žíznivců. |
 |
 |
Jiří Wolker: Miluji věci, mlčenlivé
soudruhy, protože všichni nakládají s nimi,
jako by nežily, a ony zatím žijí a
dívají se na nás... |
 |
KDO SI HRAJE?, NEZLOBÍ.
Řídím se tímto heslem a hraji si velmi často :-)
Že bych nezlobila???? Zvládnu klidně obojí :-) |
 |
|
Doma mě
mají čím dál méně rádi, že prý budou kulaťoučcí. Ale když to
těsto na slunci tak krásně kyne a ta paní má na blogu
zajímavé pečení. Udělala jsem těsto pouze z poloviční dávky
a vyzkoušela pouze závin. Dobré je na tom to, že suroviny na
závin jsou vždy doma.
http://tana-catering.blogspot.cz/2013/03/broskynove-kolieska.html |
|
 |
Při
letošních vedrech jsem se rozhodla, že musím na zahradu dát
pítko pro ptáčky. To co jsem si vybrala na Fléru bylo k
dodání za měsíc, to už by asi nebylo potřeba. Takže jsem
zapojila fantazii. Koupila keramickou misku pod květináč,
natřela starou plechovku, přidala pár kamenů a bylo hotovo.
Ptáci si to okukovali snad týden, ale dnes je tam neustále
plno zájemců o osvěžení. |
 |
 |
Je
pravda, že z kupovaných rohlíků se žádný velký zázrak už
neudělá. Proto jsem vyzkoušela upéct cibulovou bagetu. To je
opravdu o něčem jiném. Návod je trochu složitý, proto
jsem zadělala těsto jako obyčejně. Žádné dlouhé
kynutí, natož v lednici, jen jsem přidala drcený kmín a
pepř. A výsledek? Prostě vynikající :-)
http://tana-catering.blogspot.cz/2012/02/cibulove-bagety.html |
 |
 |
Jídlo by
mělo být chutné i na pohled. Rohlík nemusí být namazaný
pouze po rozkrojení. Zkusila jsem do něj udělat pár zářezů,
vetřít pomazánku, chvíli položit na topinkovač a zas svačina
vypadá trochu jinak, lákavěji :-) |
 |
Slunce
nás krásně hřeje, prostě léto jak má být. A tak si matlám
svoje bábovičky a je mi tuze blaze. Ostatním snad je ještě
lépe, když ty moje bábovičky likvidují. |
 |
Už
očekáváme první úrodu :-) |
 |
|
Chvíle,
kdy se zatáhne obloha černými mraky, trávím ručními pracemi.
Snad to letos nebude zas tak často. Pamatujete na látání
ponožek? Zalátat a zaklepat, aby to na patě
netlačilo! I to nás ve škole učili :-) |
|
 |
Čokoládové sušenky
100 g hořké čokolády
2 lžíce másla
1 lžíce sypké instantní kávy
1/2 prášku do pečiva
špetka soli
200 g hladké mouky
cukr dle chuti ( ještě se budou obalovat, takže spíš méně)
smetanu dle potřeby, aby těsto bylo jako řídký jíl
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s cukrem, poté přidáme
všechny ingredience, smícháme a utvoříme kuličky cca 2,5 cm,
které nepatrně zmáčkneme. Dáme na plech vyložený pečícím
papírem a vložíme do vyhřáté trouby cca 170 °C. Pečeme asi
13 minut, zkusíme píchnout špejlí. Ještě teplé obalíme v
moučkovém cukru. |
 |
Kuchyně je srdce
domova. Snažím se, aby byla útulná a hlavně funkční.
Nakombinovala jsem novou skříňku alespoň se starým
vybavením. Mám ráda náčiní našich babiček. I když je pravda,
že používat se dnes už nedá, většinou se na něm podepsal zub
času. Nevadí, ale teplo domova z něj přímo sálá. |
 |
Prý ve
velkých vedrech si máme chránit co největší část těla.
Ale ono to s touto blůzkou opravdu nejde :-) |
 |
Elegantní
bílé kopretiny sice nevoní, ale jsou krásné |
 |
Vynikající brokolicová
polévka
Na oleji orestujeme 3 stroužky nasekaného česneku. Přidáme
nastrouhanou mrkev, petržel, celer a chvíli restujeme.
Zalijeme vodou a přidáme 3 kuličky nového koření, půlku
nastrouhaného muškátového oříšku, půlku nakrájené brokolice,
kostku zeleninového masoxu, sůl a pepř dle chuti. Povaříme
10-15 min. a rozmixujeme na malé kousky, nezahušťujeme.
Polévka je vhodná pro tyto teplé dny. |
 |
Ze všech stran se na nás valí reklamy, poučky a lékařské
rady, jak je prospěšné jíst zeleninu. Ale ono to je i
chutné. Není nad vlastní čerstvé výpěstky, pro které zajdete
do zahrádky a které můžete vždy do připravených jídel
přidat. |
 |
Netradiční mlýnek na
česnek je dárek k svátku. Je pravda, že jsem rodinu
musela nasměrovat do míst, kde se takové dary kupují. |
|
Ajka
Avi
Beaute
Danah
Evík
Janka
Jaruška
Jolana
Kavaza
Lennka
Lorelai
Marionneta
Magdík
Mokopa
Monis
Rita
- Zuzí
safrýsek
sar
Sharka
Spetulka
Taema
Valinka
Vasa
Vendy
|