Uška
 

 Návštěvní kniha

    Oko - do duše okno
 

praví staré známé moudro charakterizující lidský orgán zraku. Převedeme-li si tato slova do reálu, znamená to, že takový pohled do nitra člověka může být zamřížovaný, šmouhatý, zaprášený, zamlžený, orosený nebo jednoduše úplně zatažený. Jeden z mála národů, kteří se nebojí nechat ostatním nahlédnout do svého nitra, jsou Nizozemci. Jejich okna jsou totiž veliká, čistá a hlavně - bez záclon! V poslední době se i u nás začínají objevovat okna bez zahalení. Přiznám se, že za dlouhých zimních večerů se ráda dívám lidem do oken. Takové okno o majitelích dokáže hodně napovědět. Je to jako pohled do očí. Zvu všechny ty, co mají zájem, nakouknout do mých oken.



       TOPlist

 úvodní stránka

        
           



Jsem ve věku, kdy už mě určitě nic nenutí spurtovat za stále vyšším pracovním výkonem a tak svou energii věnuji hlavně naší malé chaloupce. Trávím zde spoustu času, jak na zahradě, tak při zútulňování našeho bydlení. Ráda nakupuji po bazarech staré předměty, které pak s radostí renovuji a začleňuji do našeho domova.

           _______________________________________________________________________________

Zázvorová limonáda je velice osvěžující, zdravé a rychle připravené pití. Nastrouháte asi 3cm oloupaného zázvoru a přelijete trochou vařící vody. Přidáte tři lžíce cukru a necháte louhovat. Po vychladnutí přecedíte a dáte vymačkanou šťávu ze tří citronů. Přelijete přes sítko a doplníte lahví minerálky. Dávky surovin se mohou měnit dle chuti žíznivců.

Jiří Wolker: Miluji věci, mlčenlivé soudruhy, protože všichni nakládají s nimi,
        jako by nežily, a ony zatím žijí a dívají se na nás...

KDO SI HRAJE?, NEZLOBÍ. Řídím se tímto heslem a hraji si velmi často :-)
Že bych nezlobila???? Zvládnu klidně obojí :-)

 

Doma mě mají čím dál méně rádi, že prý budou kulaťoučcí. Ale když to těsto na slunci tak krásně kyne a ta paní má na blogu zajímavé pečení. Udělala jsem těsto pouze z poloviční dávky a vyzkoušela pouze závin. Dobré je na tom to, že suroviny na závin jsou vždy doma.
http://tana-catering.blogspot.cz/2013/03/broskynove-kolieska.html

 

Při letošních vedrech jsem se rozhodla, že musím na zahradu dát pítko pro ptáčky. To co jsem si vybrala na Fléru bylo k dodání za měsíc, to už by asi nebylo potřeba. Takže jsem zapojila fantazii. Koupila keramickou misku pod květináč, natřela starou plechovku, přidala pár kamenů a bylo hotovo. Ptáci si to okukovali snad týden, ale dnes je tam neustále plno zájemců o osvěžení.

Je pravda, že z kupovaných rohlíků se žádný velký zázrak už neudělá. Proto jsem vyzkoušela upéct cibulovou bagetu. To je opravdu o něčem jiném.  Návod je trochu složitý, proto jsem  zadělala těsto jako obyčejně. Žádné dlouhé kynutí, natož v lednici, jen jsem přidala drcený kmín a pepř. A výsledek? Prostě vynikající :-)
http://tana-catering.blogspot.cz/2012/02/cibulove-bagety.html

Jídlo by mělo být chutné i na pohled. Rohlík nemusí být namazaný pouze po rozkrojení. Zkusila jsem do něj udělat pár zářezů, vetřít pomazánku, chvíli položit na topinkovač a zas svačina vypadá trochu jinak, lákavěji :-)

Slunce nás krásně hřeje, prostě léto jak má být. A tak si matlám svoje bábovičky a je mi tuze blaze. Ostatním snad je ještě lépe, když ty moje bábovičky likvidují.

Už očekáváme první úrodu :-)

 

Chvíle, kdy se zatáhne obloha černými mraky, trávím ručními pracemi. Snad to letos nebude zas tak často. Pamatujete na látání ponožek?  Zalátat a  zaklepat, aby to na patě netlačilo! I to nás ve škole učili :-)

 

Čokoládové sušenky

100 g hořké čokolády
2 lžíce másla
1 lžíce sypké instantní kávy
1/2 prášku do pečiva
špetka soli
200 g hladké mouky
cukr dle chuti ( ještě se budou obalovat, takže spíš méně)
smetanu dle potřeby, aby těsto bylo jako řídký jíl

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s cukrem, poté přidáme všechny ingredience, smícháme a utvoříme kuličky cca 2,5 cm, které nepatrně zmáčkneme. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do vyhřáté trouby cca 170 °C. Pečeme asi 13 minut, zkusíme píchnout špejlí. Ještě teplé obalíme v moučkovém cukru.

Kuchyně je srdce domova. Snažím se, aby byla útulná a hlavně funkční. Nakombinovala jsem novou skříňku alespoň se starým vybavením. Mám ráda náčiní našich babiček. I když je pravda, že používat se dnes už nedá, většinou se na něm podepsal zub času. Nevadí, ale teplo domova z něj přímo sálá.

Prý ve velkých vedrech si máme chránit co největší část těla.
Ale ono to s touto blůzkou opravdu nejde :-)

Elegantní bílé kopretiny sice nevoní, ale jsou krásné

Vynikající brokolicová polévka

Na oleji orestujeme 3 stroužky nasekaného česneku. Přidáme nastrouhanou mrkev, petržel, celer a chvíli restujeme. Zalijeme vodou a přidáme 3 kuličky nového koření, půlku nastrouhaného muškátového oříšku, půlku nakrájené brokolice, kostku zeleninového masoxu, sůl a pepř dle chuti. Povaříme 10-15 min. a rozmixujeme na malé kousky, nezahušťujeme. Polévka je vhodná pro tyto teplé dny.


Ze všech stran se na nás valí reklamy, poučky a lékařské rady, jak je prospěšné jíst zeleninu. Ale ono to je i chutné. Není nad vlastní čerstvé výpěstky, pro které zajdete do zahrádky a které můžete vždy do připravených jídel přidat.

Netradiční mlýnek na česnek je dárek k svátku. Je pravda, že jsem rodinu
musela nasměrovat do míst, kde se takové dary kupují.


 

Ajka
Avi
Beaute
Danah

Evík
Janka
Jaruška

Jolana
Kavaza
Lennka
Lorelai
Marionneta
Magdík
Mokopa
Monis

Rita - Zuzí
safrýsek
sar
Sharka
Spetulka
Taema
Valinka
Vasa
Vendy