Uška
 

 Návštěvní kniha

    Oko - do duše okno
 

praví staré známé moudro charakterizující lidský orgán zraku. Převedeme-li si tato slova do reálu, znamená to, že takový pohled do nitra člověka může být zamřížovaný, šmouhatý, zaprášený, zamlžený, orosený nebo jednoduše úplně zatažený. Jeden z mála národů, kteří se nebojí nechat ostatním nahlédnout do svého nitra, jsou Nizozemci. Jejich okna jsou totiž veliká, čistá a hlavně - bez záclon! V poslední době se i u nás začínají objevovat okna bez zahalení. Přiznám se, že za dlouhých zimních večerů se ráda dívám lidem do oken. Takové okno o majitelích dokáže hodně napovědět. Je to jako pohled do očí. Zvu všechny ty, co mají zájem, nakouknout do mých oken.



       TOPlist

  úvodní stránka

        
           



Jsem ve věku, kdy už mě určitě nic nenutí spurtovat za stále vyšším pracovním výkonem a tak svou energii věnuji hlavně naší malé chaloupce. Trávím zde spoustu času, jak na zahradě, tak při zútulňování našeho bydlení. Ráda nakupuji po bazarech staré předměty, které pak s radostí renovuji a začleňuji do našeho domova.

           ____________________________________________________________________________





 

Podzim je čas zrání jablek. Proč jíst denně jablko?
Zlepšují trávení
Zásobují mozek kyslíkem
Jsou bohaté na minerály
Posilují imunitní systém
Jsou účinnou prevencí srdečních onemocnění
Ochraňují před vážnými chorobami
Hodí se i pro diabetiky
Pomáhají při hubnutí

Skončila vedra a já se zase mohla pustit do svého milovaného pečení.  O sladké není zájem, tak jsem vyzkoušela něco, co se hodí k snídani, večeři i svačině. K pivu, vínu i mléku. Něco, co opravdu stojí za ochutnání. A hlavně je to rychlé a jednoduché. Z malých čajových hrníčků  to určitě nedělejte. Já vzala půllitrový kafáč, jen jsem zapomněla dát o něco více droždí. Příště určitě napravím :-) 

Bramborové bulky

1 hrnek nastrouhaných vařených brambor
2 hrnky polohrubé mouky
1/4 hrnku sádla nebo oleje
1/2 hrnku vlažného mléka
1 vejce
2 lžičky soli
1/2 kostky droždí
nastrouhaný česnek

Nechá se vykynout droždí a vše se smíchá v těsto. Je to za mžik, těsto je lepivé, ale stačí pomoučit vál i ruce a krásně se s ním pracuje. Těsto je už chutné v tomto stavu, takže můžete přidat přísady dle vlastní chuti. Právě česnek je v tomto těstě vynikající. Vytvoříte bochánky a necháte je chvíli odpočinout na plechu. Před pečením potřete slaným vajíčkem a posypete drceným kmínem smíchaným s pepřem. Bochánky nahoře naříznete, dáte do horké trouby a pečete na 200°C dozlatova. Vůně je to náramná, přiláká rodinu i vosy z širokého okolí.
.

Odpolední siesta  má kořeny v hluboké minulosti. Pračlověk unavený neustálou honbou za potravou se právě po jídle cítil plně uspokojený a mohl si dovolit odpočinout. Změnilo se něco? Myslím, že dnes se nehoníme jen za jídlem, takže je přímo povinností si udělat čas na odpolední odpočinek :-)

Konečně tu máme deštivé počasí
Já vím, je to divné opěvovat déšť o prázdninách, ale když za celé dva měsíce spadne na trávu jen pár milimetrů srážek, tak toto deštivé počasí jí snad zregeneruje. A než se ten zázrak dostaví, tak  jako správná hospodyňka nesedím s rukama v klíně :-) Vítr shodil pár jablek a já se rozhodla vyzkoušet jablečný ocet. Za normální situace bych šla do obchodu a zakoupila jej, ale jdu s dobou. Vše co na zahradě seberu k snědku, se snažím zužitkovat. Odměnou nám jsou potraviny bez chemie a o tom to vlastně celé je. Takže dnes jsem strouhala jablka se slupkou i s jádřincem, zalila vodou, zakryla talířkem, postavila na teplé místo a nyní už mi nezbývá nic jiného než míchat a čekat na to zázračné kvašení.

Rady jak se uchránit před vedrem moc nepomáhají. Barák je už tak vyhřátý, že se nedá spát.  Byli jsme donuceni nasadit okenice ze strany, kde pálí slunce a tak čekáme, že dnešek bude o něco snesitelnější. Jednu výhodu ta vedra mají, nemusím se dlouho zdržovat v kuchyni. Vždy se připraví něco studeného a všichni jsou spokojení.

Zedník se dostavil okamžitě, jenže s jednou naraženou rukou, kterou nemohl používat. Tak se ze mne stal pomocný zedník a nikdo neprotestoval, když jsem se rozhodla zeď potáhnout lepidlem. Tetelila jsem se blahem, že mě nikdo neodhání a že se mohu zúčastnit zednických prací za dozoru odborníka.

Tloušťka porostu už byla značná a tak jsem si řekla dost. Stačil jediný pohyb a kůlna byla holá. Bohužel k likvidaci toho co spadlo bylo zapotřebí mnohem víc pohybů. Ale rozdrtilo se a začalo období renovace.

Na začátku chalupaření jsem byla  posedlá břečťanem. Měli jsme jej všude. U sezení, na plotě, na kůlně. Postupně se likvidoval, ale na kůlně se držel hodně dlouho. Každý rok jsme jej museli zastřihovat, přesto se z něj stále sypalo suché listí.

A zase meruňky, tentokrát moučník s domácím pečeným čajem.  Stále na stromě zbývá hodně plodů, určených k denní spotřebě. Dočetla jsem se, že již tři plody přinesou tělu látky účinné v prevenci nádorových chorob. Kromě toho jsou meruňky vynikajícími bojovníky se stářím a demencí. Kdyby nás někdo hledal, najde nás ležet pod stromem s nejvyšším bojovým nasazení proti demenci :-)))

Už se mi zdá, že kam se podívám, tam vidím meruňky. Džemu máme na několik let a tak sedáme na kolo a jedeme si pročistit hlavu do lesa. Nejlepší relax co znám.

Meruňky obsahují tolik zdraví prospěšných látek, že jim oprávněně patří označení ovoce zdraví. Letošní úroda se vydařila a tak zbývá i na pokusy, co všechno se může z nich udělat.

Venku stále horka jak ve středomoří. Už nemusíme závidět jižním státům horká léta. Zase to není takové terno :-) Ale mám prima recept na něco osvěžujícího pro tyto dny. Podusit jablka s cukrem, skořicí a rumem, do toho nalít rozmíchaný pudingový prášek ve vodě a povařit řídký puding. Dát trochu víc vody než obvykle dáváte mléka, ztuhne to. Vychlazený dezert se může ozdobit šlehačkou, ale tu já nemiluji. To si raději přikápnu ještě trochu rumu. V těchto dnech krásné uspávadlo :-)

Máme žhavé letní dny, kdy se vzduch tetelí horkem a je téměř nedýchatelný. Přesto se musím zavřít do kuchyně a připravit něco k snědku. Obejdu zahradu a posbírám úrodu, abych vytvořila něco opravdu lehkého. Dušené kedlubínky jsem vařila prvně, jako malá bych je asi nejedla, ale zjišťuji, že je to velikánská dobrota. Navíc jsem k nim přidala další zeleninu nasbíranou na zahradě, včetně dnes tak protěžovaného kadeřávku. Maso jsem musela zakoupit, protože to naše ještě nedorostlo do požadované velikosti :-)

Je čas na sušení levandule. Každoročně sušenou levanduli dávám do sáčků a zavěšuji do šatníku proti molům.

Zdá se mi, že potřebuji provzdušnit chalupu od zbytečných krámů a tak prolézám veškeré šuplíky, skříňky a vyhazuji své výtvory, které se mi už nezdají tak krásné, jako když jsem je tvořila. S touto retro košilkou se ale rozloučit nemohu a tak jsem ji našla důstojnější místo. Už se nebude krčit někde zapadlá na dně krabice, ale bude evokovat vzpomínky :-)

Ne nadarmo se říká, že voda je základem života. V tomto opravdovém létě, kdy rtuť teploměru několik dnů neklesla pod 30°C,  pouhá voda žízeň neuhasí. Takže střídáme domácí limonády. Zázvorová a mátová je nejoblíbenější. A když ani to nepomůže, je tu rada nad zlato, zkuste si zavzpomínat :-)

V asijských kulturách byly některé druhy lilií ceněny hlavně pro léčivé účinky a byly běžně konzumovány. Číňané jedli poupata, květy i uvařené šupiny jejich cibulí.
Já tu svoji lilii určitě jíst nebudu.


 

Ajka
Bára
Jana
Janka
Jana
Lennka
Lorelai
Marionneta
Magdík
Mokopa
PL
Renata
Rita - Zuzí
sar
Sharka
Tereza
Veronika