Uška
Úvodní stránka

Návštěvní kniha
|
Oko -
do duše okno
praví staré
známé moudro charakterizující lidský orgán zraku.
Převedeme-li si tato slova do reálu, znamená to, že takový
pohled do nitra člověka může být zamřížovaný, šmouhatý,
zaprášený, zamlžený, orosený nebo jednoduše úplně zatažený.
Jeden z mála národů, kteří se nebojí nechat ostatním
nahlédnout do svého nitra, jsou Nizozemci. Jejich okna jsou
totiž veliká, čistá a hlavně - bez záclon! V poslední době
se i u nás začínají objevovat okna bez zahalení. Přiznám se,
že za dlouhých zimních večerů se ráda dívám lidem do oken.
Takové okno o majitelích dokáže hodně napovědět. Je to jako
pohled do očí. Zvu všechny ty, co mají zájem, nakouknout do
mých oken. |
|


Jsem ve věku, kdy už
mě určitě nic nenutí spurtovat za stále vyšším pracovním výkonem a
tak svou energii věnuji hlavně naší malé chaloupce. Trávím zde
spoustu času, jak na zahradě, tak při zútulňování našeho bydlení.
Ráda nakupuji po bazarech staré předměty, které pak s radostí
renovuji a začleňuji do našeho domova.

Fotostránky
mého muže |
Říjen 2018
 |
Z vycházek do
přírody se nikdy nevracím s prázdnou.
Vždy si donesu nějaký kousek na ozdobu domova. |
 |
Barvy
podzimu |
 |
Podzim tu máme celý měsíc, ale stále teplé sluneční dny,
stále nabíráme vitamín D ze sluníčka. Brzy bude hůř. Nemám
moc ráda dny bez slunečního svitu, cítím se unavená a méně
produktivní. Ale pomalu si musím zvyknout na nové roční
období, dopřát si odpočinek, lenošení. Poslouchám své tělo a
odměňuji ho odpočinkem a hýčkáním, které si zaslouží. |
 |
Tento strouhaný koláč mají rádi všichni milovníci hořké
čokolády. K nim já nepatřím, ale všichni okolo mne jej
vyžadují. Recept jsem si zjednodušila, takže je to celkem
rychlé. Smíchám 250g hladké mouky, 80g cukru, 50g kakaa,
180g másla, 1 vejce, půl prášku do pečiva. Uhnětu kouli,
rozdělím na dva kusy, jeden dám do lednice. Druhý namačkám
do dortové formy a potřu náplní. Což jsou dva tvarohy
ochucené vanilkou, vejcem a cukrem. Nakonec nastrouhám těsto
z lednice. Peče se cca 45 minut, těžko se na tmavém těstě
pozná, že je upečeno, ale dá se to odhadnout dle okrajů. |
 |
Čím víc poznávám lidi, tím víc si vážím zvířat |
 |
U nás
je pivo stále chlazené, pomocí ledu nechladíme, máme na to
přístroj. |
 |
Lahodné pivo, je dobře vychlazené pivo
Je možné, že v této době, kdy nejsou venku vysoké teploty,
pivo někomu nechutná tak, jak chutnalo v létě. Říká se, že
když zrají švestky, nechutná pivo. Nekvalitní pivo ve
švestkové sezoně dříve zavinili hospodští tím, že skladovali
velké množství piva ve špatně chlazených sklepích, což se
podepsalo na kvalitě piva. Dříve se pivo uchovávalo
v rozsáhlých sklepích a chladilo se pomocí ledu. Led se
získával každou zimu na rybnících a ve velkém se uchovával
v pivovarech. Já pivo po dobře vykonané práci mohu v každém
ročním období. Po obědě sklenka piva musí být, neboť na
světě není lepšího léku. Vědci zjistili, že pivo snižuje
riziko rakoviny, brání infarktu, snižuje krevní tlak,
zlepšuje trávení a pleť. Studie potvrdila, že mírná
konzumace zlatého moku prodlužuje život. My Češi to
podvědomě cítíme už po staletí. Ale nic se nesmí přehánět,
dávky tohoto léku není dobré zvyšovat. |
 |
Plzeňský Prazdroj
Všechno to začalo 5. října 1842, kdy Josef Groll uvařil
první várku světlého spodně kvašeného ležáku. Dal tak
vzniknout jedinečnému pivu i zcela nové pivní kategorii,
která se stala nejpopulárnější po celém světě. Miluji
hořkost tohoto piva. |
 |
Plody
šípku jsou bohatým zdrojem vitaminů a minerálních látek.
Důležitý je zejména vitamin C.
Letos jsou šípky malé z důvodu chybějící vláhy, asi je nikdo
sbírat nebude. |
|