Uška
 
  
Úvodní stránka

 

  Návštěvní kniha
Oko  -  do duše okno
 

praví staré známé moudro charakterizující lidský orgán zraku. Převedeme-li si tato slova do reálu, znamená to, že takový pohled do nitra člověka může být zamřížovaný, šmouhatý, zaprášený, zamlžený, orosený nebo jednoduše úplně zatažený. Jeden z mála národů, kteří se nebojí nechat ostatním nahlédnout do svého nitra, jsou Nizozemci. Jejich okna jsou totiž veliká, čistá a hlavně - bez záclon! V poslední době se i u nás začínají objevovat okna bez zahalení. Přiznám se, že za dlouhých zimních večerů se ráda dívám lidem do oken. Takové okno o majitelích dokáže hodně napovědět. Je to jako pohled do očí. Zvu všechny ty, co mají zájem, nakouknout do mých oken.

            



Jsem ve věku, kdy už mě určitě nic nenutí spurtovat za stále vyšším pracovním výkonem a tak svou energii věnuji hlavně naší malé chaloupce. Trávím zde spoustu času, jak na zahradě, tak při zútulňování našeho bydlení. Ráda nakupuji po bazarech staré předměty, které pak s radostí renovuji a začleňuji  do našeho domova.

        TOPlist

    Fotostránky
    mého muže

Říjen 2018



 

Z vycházek do přírody se nikdy nevracím s prázdnou.
Vždy si donesu nějaký kousek na ozdobu domova.

Barvy podzimu

Podzim tu máme celý měsíc, ale stále teplé sluneční dny, stále nabíráme vitamín D ze sluníčka. Brzy bude hůř. Nemám moc ráda dny bez slunečního svitu, cítím se unavená a méně produktivní. Ale pomalu si musím zvyknout na nové roční období, dopřát si odpočinek, lenošení. Poslouchám své tělo a odměňuji ho odpočinkem a hýčkáním, které si zaslouží.

Tento strouhaný koláč mají rádi všichni milovníci hořké čokolády. K nim já nepatřím, ale všichni okolo mne jej vyžadují. Recept jsem si zjednodušila, takže je to celkem rychlé. Smíchám 250g hladké mouky, 80g cukru, 50g kakaa, 180g másla, 1 vejce, půl prášku do pečiva. Uhnětu kouli, rozdělím na dva kusy, jeden dám do lednice. Druhý namačkám do dortové formy a potřu náplní. Což jsou dva tvarohy ochucené vanilkou, vejcem a cukrem. Nakonec nastrouhám těsto z lednice. Peče se cca 45 minut, těžko se na tmavém těstě pozná, že je upečeno, ale dá se to odhadnout dle okrajů.

Čím víc poznávám lidi, tím víc si vážím zvířat

U nás je pivo stále chlazené, pomocí ledu nechladíme, máme na to přístroj.

Lahodné pivo, je dobře vychlazené pivo
Je možné, že v této době, kdy nejsou venku vysoké teploty, pivo někomu nechutná tak, jak chutnalo v létě. Říká se, že když zrají švestky, nechutná pivo. Nekvalitní pivo ve švestkové sezoně dříve zavinili hospodští tím, že skladovali velké množství piva ve špatně chlazených sklepích, což se podepsalo na kvalitě piva. Dříve se pivo uchovávalo v rozsáhlých sklepích a chladilo se pomocí ledu. Led se získával každou zimu na rybnících a ve velkém se uchovával v pivovarech. Já pivo po dobře vykonané práci mohu v každém ročním období. Po obědě sklenka piva musí být, neboť na světě není lepšího léku. Vědci zjistili, že pivo snižuje riziko rakoviny, brání infarktu, snižuje krevní tlak, zlepšuje trávení a pleť. Studie potvrdila, že mírná konzumace zlatého moku prodlužuje život. My Češi to podvědomě cítíme už po staletí. Ale nic se nesmí přehánět,  dávky tohoto léku není dobré zvyšovat.

Plzeňský Prazdroj
Všechno to začalo 5. října 1842, kdy Josef Groll uvařil první várku světlého spodně kvašeného ležáku. Dal tak vzniknout jedinečnému pivu i zcela nové pivní kategorii, která se stala nejpopulárnější po celém světě. Miluji hořkost tohoto piva.

Plody šípku jsou bohatým zdrojem vitaminů a minerálních látek.
Důležitý je zejména vitamin C.
Letos jsou šípky malé z důvodu chybějící vláhy, asi je nikdo sbírat nebude.