Uška

Návštěvní
kniha
|
Oko - do duše okno
|
praví
staré známé moudro charakterizující lidský orgán zraku.
Převedeme-li si tato slova do reálu, znamená to, že takový
pohled do nitra člověka může být zamřížovaný, šmouhatý,
zaprášený, zamlžený, orosený nebo jednoduše úplně zatažený.
Jeden z mála národů, kteří se nebojí nechat ostatním
nahlédnout do svého nitra, jsou Nizozemci. Jejich okna jsou
totiž veliká, čistá a hlavně - bez záclon! V poslední době
se i u nás začínají objevovat okna bez zahalení. Přiznám se,
že za dlouhých zimních večerů se ráda dívám lidem do oken.
Takové okno o majitelích dokáže hodně napovědět. Je to jako
pohled do očí. Zvu všechny ty, co mají zájem, nakouknout do
mých oken. |
|

úvodní
stránka |

Jsem ve věku, kdy už
mě určitě nic nenutí spurtovat za stále vyšším pracovním výkonem a
tak svou energii věnuji hlavně naší malé chaloupce. Trávím zde
spoustu času, jak na zahradě, tak při zútulňování našeho bydlení.
Ráda nakupuji po bazarech staré předměty, které pak s radostí
renovuji a začleňuji do našeho domova.
|
_______________________________________________________________________________
 |
 |
Ořechovka od Ušky už
dozrála a je čas na na pravidelné ochutnávání. |
 |
Tak si tak sním o venkovní
kuchyni. Tam bych se zdokonalila v zednických pracích, vyhrála
si s dekorováním starého kuchyňského náčiní a mohla grilovat pod
střechou. Ale myslím, že k tomu nikdy nedojde. Jak se znám, tak
bych se tam stále pohybovala s hadérkou. Na jaře bych bojovala s
pylem, v létě s prachem a na podzim s listím. V rámci zachování
klidu a zdravého rozumu si budu dál jen snít. |
 |
Na chaloupce mi už dlouho
přebývalo staré zrcadlo, které se mi nikam nehodilo. Tak jsem se
rozhodla, že z něj udělám poličku do kuchyně. Zrcadlo jsem
vytloukla a zjistila jsem, že pod ním jsou krásná stará prkna. A
pak jsem celé dopoledne zkoušela naředit vhodnou barvu, takže
jsem třikrát přetírala. Ale nevadí, štětku miluju :-) Nakonec
jsem vyštrachala ještě starou poličku, kterou jsem přidělala na
rám, aby se tam daly postavit krásné zbytečnosti. Dílo je hotovo
a mohla bych být spokojená. Ale nejsem. Zjistila jsem, že už
nemám žádné zásoby starých kousků na renovování :-( |
 |
Levandule - začínám
stříhat a sušit. Bohužel letos ji moc není neboť kočka od
sousedů zjistila, že se v ní dá příjemně válet a hodně toho
poničila. Alespoň jsem vyzkoušela psát fixem na látku a
zjistila, že to opravdu jde. Ten nápis nesměřuje do kopečka i
když to tak vypadá, je to tou vloženou levandulí. Ale nebránila
bych se tomu, takto píšou optimisté :-))) |
 |
Není nad vlastní ovoce.
Když nakoupíte v supermarketu, je to bez chuti. Když nakoupíte
na farmářských trzích, tak je to také samé umělé hnojivo a
postřiky. Když sklidíte z vlastních zdrojů, tak konečně víte co
jíte a na chuti je to znát. Pryč jsou doby kdy drobní pěstitelé
udělali ze záhonků trávník. Stačilo pár let krásného, ale
nezdravého ovoce a zeleniny, jedna ošklivá bakterie a trávníky
se zas mění v záhonky. U nás už se pěstují i brambory. Na
jaře mi vyklíčily brambory a tentokrát jsem je nevyhodila, ale
dala do země. Sice je to na pár obědů, ale nějak se začínat
musí. |
Koncem června jsme si
udělali výlet po Kokořínsku. Projeli pár známých vesniček,
prohlédli kostel a okolí v Tuhani. Kolem hřbitova většinou
neprojedu bez zastavení. Jsou tu bývalé Sudety a plno krásných
hrobek německých rodin. Žádné rozsypání pozůstalých někde za
plotem. Lidé si vážili svých předků. |
 |
Po cestě
jsem potkala chlapa co všechno vydrží. Vidíte ten náš spokojený
výraz? Vím, že až pojedu kolem příště, že tam na mě bude oddaně
čekat. |
 |
Kokořínsko je kraj vymazlených roubenek.
Opravdu je na co se dívat. |
 |
Občas
zkouším zda jsem nezapomněla ten magický dlouhý a krátký
sloupek. Naštěstí se mě to drží a vždy nějakou drobnost
vykouzlím. Nic moc velkého, sedět dlouho na jednom
místě nevydržím, stále mám plno jiných
důležitějších plánů. |
 |
Dostal se mi do rukou časopis o jogurtovém a tvarohovém pečení a
musela jsem vyzkoušet francouzský moučník, tvarohový clafoutis s
višněmi. Zaujalo mě, že se tam dává nepatrně mouky, takže jsem
si řekla, že je to téměř dietní a můžeme se přecpat :-) Výsledek
je vláčná bublanina, což se v době zrání třešní a višní hodí. |
Domácí
výroba bylinkového octa má dvě výhody. Tou první je, že je velmi
jednoduchá a časově nenáročná. Je vhodná i pro začátečníky ve
světě kouzlení s bylinkami, tedy pro mne. Druhou výhodou je, že
fantazii se meze nekladou,
můžeme bylinky
kombinovat a míchat podle libosti.
Množství
bylinek a koření záleží čistě na našem rozhodnutí. |
 |
Kašna
ještě nebyla napuštěna a už je tu jeden tonoucí. |
 |
Zámek
Ploskovice - udělali jsme si výlet ve všední den, kdy je
zámek i park opuštěný a neprohánějí se tam davy spěchajících
turistů, kteří toho musejí ještě mnoho stihnout. |
|
Ajka
Avi
Beaute
Danah
Evík
Janka
Jaruška
Jolana
Kavaza
Lennka
Lorelai
Marionneta
Magdík
Mokopa
Monis
Radja
Rita
- Zuzí
safrýsek
sar
Sharka
Spetulka
Taema
Valinka
Vasa
Vendy
|