

Jsem ve věku, kdy už
mě určitě nic nenutí spurtovat za stále vyšším pracovním výkonem a
tak svou energii věnuji hlavně naší malé chaloupce. Trávím zde
spoustu času, jak na zahradě, tak při zútulňování našeho bydlení.
Ráda nakupuji po bazarech staré předměty, které pak s radostí
renovuji a začleňuji do našeho domova. |
____________________________________________________________________________
 |
Příprava
na horké dny. Už jste zkoušeli dělat zmrzlinu ze Salka?
Doporučuji určitě vyzkoušet. Nenáročné a velice dobré.
Chutná jako ruská zmrzlina i když je to zmrzlina pravá
domácí. Ušleháte dvě smetany, přidáte Salko a pár kapek
vanilkového extraktu. Salko je dost sladké, takže celé
nedávám, ale stačí ochutnávat a přidávat dle vlastní chuti.
Pak vložit do mrazáku a už jen čekat, kdy to zmrzne, aby se
na to vrhla celá rodina a vy jste mohli vytáhnout šlehač a
začít znovu. |
 |
Neodolala jsem a už jsou uříznuté ve váze. |
 |
Asi se mi
v zimě stýskalo po tomto výjevu. Kos slétne na posekaný
trávník, kde si hledá potravu. Když najde žížalu, tak ji
vytahuje z děr tak šikovně, že ji nepřetrhne. Nenechá se
ničím rušit, je tak zabraný do lovu, že by se nechal chytit.
A konečně je to tady v reálu. Sedím a pozoruji jejich
šikovnost, pracovitost, vytrvalost, nebojácnost. Tiše
závidím :-) |
 |
 |
Tulipány
ve váze jsem nikdy neměla moc ráda. V teple domova se
rozevřou a moc parády už neudělají. Ale na zahradě je
miluji. Mám několik skupinek hustě vysázených tulipánů a
kochám se jejich krásou. Když se na slunci rozevřou, noc je
opět uzavře téměř do poupat. Tak se to opakuje tak dlouho,
dokud neodkvetou a nejsou vyjmuty ze země. |
 |
 |
21.4.2016
- konečně jeden teplý den plný slunce a rozkvetlých stromů.
Pro někoho důvod k radosti, pro jiného problémy s pylovou
alergií. Ale pro všechny pohlazení po duši. |
 |
Našla
jsem přírodní barvení vlasů listím z ořešáku. Určitě musím
vyzkoušet. Myslím, že je ten správný čas na pokusy s každým
kouskem čehosi zeleného, co nám příroda naděluje.
100g listů z ořešáku se vaří 10 minut v 0,5 litru vody a
tímto odvarem se vlasy umyjí, neutírají se, nýbrž se nechají
na vzduchu uschnout – dosáhneme hnědou, živou barvu.
|
 |
Poslední
dobou není vůbec čas. Buduji, opravuji šmirgluji, maluji,
natírám... Prostě jsem ve svém živlu. Užívám si to a ještě
tak čtrnáct dní užívat budu. A pak vytáhnu kolo a budu
jezdit jen po rovině, odpočívat za jízdy a už nikdy nic
nebudu dělat.
Teda alespoň celý týden.. |
 |
Vrba jíva
patří mezi stromy, které kvetou časně z jara a svými na
pohled plyšovými květy dělají zahradu veselejší. Kočičky
plné pylu jsou první pastvou pro včely. |
 |
Velikonoční jidáše potřené medem s rumem |
 |
Všem
návštěvníkům přeji krásné prožití svátků a hodně sluníčka
|
 |
Velikonoce vnímáme jako svátky jara. Končí zima, sluníčko
vytahuje první kvítka. Čeká nás pondělní vyšlehání. Pokud
nám to dle tradice zajistí zdraví, veselost, svěžest a
pilnost, tak proč to jednou za rok nevydržet. :-)
|
 |
Tento
krasavec je o dost větší a starší než předchůdce, ale
nádherně zabarvený. |
 |
Kaktus
nevyžaduje velkou péči, proto se mu u nás asi daří. V misce
vyrostl další kousek, ve skutečnosti je velký něco přes
jeden centimetr, stáří dva roky. |
 |
Při
obhlídce jarní zahrady jsem našla semínko mochyně krásně
ukryté v lampionku. Ráda jej vysvobodím z vězení a zasadím
do květináče ukrytého v teple domova. |
 |
Občas
prolézám opuštěné domy ze zvědavosti, jak se v nich dříve
žilo. Představuji si, zda tam lidé byli spokojeni, proč dům
opustili, proč dům jejich děti nezachránily před zkázou.
Plno otázek bez odpovědi a tak nastupuje na řadu moje
fantazie. Občas jsem něco z nemovitosti zachránila před
jistou zkázou. Dnes už vím, že se to nedělá, byla jsem
náležitě potrestána. Jednou si tak beru cosi, co by déšť
zničil, při jarních přeháňkách. Starý kufr. A jak to tak
nesu s představou, že to nikomu nemůže scházet, že já si ho
natřu a bude sloužit dál, tak se vynoří hlava jakéhosi
tmavého utečence zabaleného v čepicích a šálách a natahuje
na kufr ruku. První reakce byla, vzít nohy na ramena, což se
také stalo. Možná jsem si zachránila život, ale svědomí mi
teda pokoj nedalo. Čekala jsem, kdy zazvoní policie, aby si
mě odvedla a přestrojila do tepláků. Fantazie pracovala na
plné obrátky. Zatím od nich nikdo nezvonil. Nejspíš utečenci
se policie bojí víc nežli já. Dnes už vím, že ne vše, co
vypadá opuštěně, to tak i ve skutečnosti je. Doba nám
přinesla změny a já vím, že už nikam nikdy nepolezu. |
 |
Jsou místa, kam se ráda
vracím v jinou hodinu, za jiného počasí, v jiném duševním
rozpoložení. Nejspíš z nich vyzařuje klid a pohoda, člověk
si uvědomuje, že je mu tam dobře. |
 |
Sladké už tolik
nemiluji, tak se u nás peče slané. Zkusila jsem dobrotu, co
se dá jíst jen tak ke svačině, ale když se to více
přikoření, tak se to náramně hodí k pivu i k vínu. Prostě
dobrota pro každou příležitost. Je to rychlé a není to vůbec
složité. Stačí, když zbude pár brambor od oběda a dobrota je
v mžiku hotová.
Bramborové kousky
350 g polohrubé mouky
350 g nastrouhaných vařených brambor
250 g nastrouhaného tuku
sůl, pepř, gyros dle toho, k čemu se to bude jíst.
Nastrouháte brambory a tuk, přidáte ostatní suroviny a
propracujete. Pak vytvoříte na plech malé bochánky, které
přitisknete čímkoliv, aby z toho byly placičky. Potřete
vejcem a posypete drceným kmínem a solí. Pečeme cca na 200°C
dozlatova.. |
 |
Rekonvalescence probíhá pomalu, nesnažím se tlačit na pilu.
Jako první byla na řadě procházka pod hradem Hazmburk.
Silueta těchto dvou věží je vidět ze všech světových stran
na desítky kilometrů. Počasí nám dopřálo krásné pokoukání a
hlavně chuť do dalších, téměř jarních dnů. |
 |
Letošní
chřipka je zákeřnější a závažnější než v předchozích letech.
Tak zní titulky v novinách. Bohužel jsem měla možnost tuto
chřipku okusit na sobě a jsem ráda, že nejsem započtena mezi
těmi, kdo tuto chřipku nepřežil. Žádná rýma, žádný kašel,
jen dlouhotrvající teploty a velikánská únava. Naštěstí už
mne nebolí, když vylézám z postele, zas mi chutná jíst
lehká jídla, začínám se těšit na jarní zahradu. |
|
Ajka
Bára
Bianka
Country
Foto
Janka
Lenka H.
Lennka
Marta
Marionneta
Magdík
Mokopa
Persbo
Pradobroty
Radunka
Sar
Sharka
Vintagepiken
|