

Jsem ve věku, kdy už
mě určitě nic nenutí spurtovat za stále vyšším pracovním výkonem a
tak svou energii věnuji hlavně naší malé chaloupce. Trávím zde
spoustu času, jak na zahradě, tak při zútulňování našeho bydlení.
Ráda nakupuji po bazarech staré předměty, které pak s radostí
renovuji a začleňuji do našeho domova. |
____________________________________________________________________________
 |
Letošní úroda kedlubnů
byla opravdu značná. A tak se kedlubny zpracovávaly na
všechny možné způsoby. Když už jsem nevěděla jak, tak jsem
udělala kedlubnovou polévku. Byla opravdu vynikající, každý
si přidával. |
 |
Netřesk je výborný
lék pro naši kůži
Každý snad má na zahradě nezničitelnou rostlinku jménem
netřesk. Ale málo kdo ví, že má velice podobné účinky na
naši kůži, jako aloe. Používám listy podélně rozříznuté a
tupým nožem pomačkané, aby pustily více šťávy. Jeho šťáva je
chladivá, desinfekční a pomáhá k rychlému hojení. |
 |
Přichází
čas dozrávání černého rybízu. Obsahuje hodně vitamínu C a
myslím, že je škoda jej vařit a připravit o vitamíny. Raději
jsem rozmixovala s cukrem. Není toho velké kvantum, nestačí
se ani zkazit. Až zmizí rybíz ze zahrádky, bude se
konzumovat džem z lednice. |
 |
Na trhu
je plno lahví s pítkem. Ale nejsou skleněné a nejsou vlastní
výroby,
což se cení nejvíce :-) |
 |
Kam v
parném letním dni? Volba padla na pivovar v Lobči. Přesto,
že je starý 500 let, je velice krásný. Ještě před osmi lety
byl v havarijním stavu. Dnes se tu vaří tradiční pivo. K
zakvašení se používá kvasničný kmen, narozdíl od minulosti,
kdy se používala hmota povětrná. Krásný název pro droždí.
Myslím, že už budu péct pouze z hmoty povětrné :-) |
 |
Fotografie 100 let stará v životní velikosti. Zaměstnanci se
fotili se svými rodinami, což byl tehdy určitě zážitek.
Nejvíc asi pro muže, povšimněte si jak jsou spokojeni.
Dostali žejdlík piva s pořádnou čepicí, což stačilo k
vyloudění spokojeného výrazu ve tváři, k jiskrnému pohledu.
Manželky už tak nadšené nejsou. A děti, jejich pohled
vyjadřuje údiv nad celou sešlostí, nad počínáním fotografa,
čekají na vylétnutí toho slibovaného ptáčka, hlavně aby to
už měly za sebou. |
 |
 |
 |
Kadeřávek je tím nejlepším, co můžete dopřát vašemu
zažívacímu systému.
K nesmírné oblibě kadeřávku v posledních
letech nepochybně pomohly i celebrity. Jejich výživoví
poradci přesně vědí, co právě letí, a tak doporučují
kadeřávek jako lék. S jeho lahodnou chutí asi přemlouvání
všech, kteří chtějí být v nejlepší formě, nebylo velké. A
tak se hollywoodské hvězdy netají tím, že denně jedí
kadeřávek. S kadeřávkem se totiž doslova projíte ke kráse.
Internet je mocný, když čtete takovéto zprávy, tak je
nemožné na zahrádce nepěstovat ten zázrak jménem kadeřávek,
i když jste dlouhá léta o této zelenině neměli ani potuchy.
Zelené potraviny se nyní staly fenoménem, není možné tomu
nepropadnout. A tak ráno vstanu, zajdu na zahradu a nejdřív
si dám dvacet kuliček černého rybízu, pak ozobu kadeřávek,
zajím zelenou paprikou, k tomu přidám jednu čerstvě
vytaženou mrkev a kus kedlubny. Pojídám denně, ale jako
hollywoodská hvězda stále nevypadám. Nevím kde se stala
chyba :-) |
 |
 |
Trpělivost není moje silná stránka. Denně jsem chodila
ochutnávat, zda macerace probíhá tak, jak má. Desátý den se
mi zdál mok dost tmavý. Nechápala jsem rady na internetu,
přidejte trochu zeleného barviva. Snažím se mít domácí dobré
pití bez chemikálií, takže barevnost si to našlo samo a
myslím, že přímo kouzelnou. Chuť také vynikající, takže už
mi nezbývá nic jiného, než opět zajít do obchodu pro další
láhev dobré vodky a rozmazlovat mátu na zahrádce. Dobré u
tohoto domácího likéru je to, že si každý může naředit
dle vlastní chuti. Jen málo kdo by to pil neředěné. V
podstatě je to žaludeční pití pro dobré trávení, jak před
jídlem, tak po jídle. |
 |
V
zahradách nám zraje ovoce a rostou bylinky, které nestačíme
zpracovávat. A tak se každá správná hospodyňka snaží využít
veškeré bylinky na pozdější dobu. Sušíme, mrazíme, vaříme.
Dnes se vaří sirupy snad ze všeho, co v přírodě roste.
Výsledek je přeslazená tekutina, která má daleko ke zdravému
pití. Internet je zavalen recepty na domácí sirupy z
pampelišek, černého bezu, bylinek ... Ať už se použije
cokoliv, vždy se přidává velké množství cukru a sirup se
povaří. Výsledek? Sladké pití ano, ale zdravé rozhodně ne.
Proto jsem se rozhodla pro jiný způsob zpracování. Tajemství
výroby likéru spočívá v nakládání surovin do alkoholu.
Alkohol velmi dobře funguje jako rozpouštědlo. A právě toto
se využívá při výrobě likérů, kdy se do budoucího likéru
uvolňují chutě a vůně použitých surovin. Děje se tak za
studena, což je důležité. Doba macerace se liší, ale zásada
je, čím silnější alkohol, tím je kratší macerace. Pak už se
jen převaří voda s trochou cukru a nápoj se zředí dle
vlastní chuti. To je ale budoucnost, zatím to voní jako
pendrekové bonbony. Jsem opravdu zvědavá na výsledek. |
 |
Bílá je
dobrá, už je to tak. Je to barva, kterou má každý rád :-) |
 |
Bílá
barva vtiskne zahradě klidnou a vyrovnanou náladu, tolik
odlišnou od barevných kontrastů. Proto ji mám ráda. |
 |
 |
Já si
nechci připouštět, že patřím mezi lidi, na které má počasí
vliv.
Je pravda, že když nevidím na obloze sluníčko, tak se cítím
trochu rozladěná.
Ale když mi kroupy, vítr a silný déšť ničí zahradu, tak jsem
přímo rozzuřená. |
|
Ajka
Bára
Bianka
Country
Foto
Janka
Lenka H.
Lennka
Marta
Marionneta
Magdík
Mokopa
Persbo
Pradobroty
Radunka
Sar
Sharka
Vintagepiken
|