Uška
 

 Návštěvní kniha

    Oko - do duše okno
 

praví staré známé moudro charakterizující lidský orgán zraku. Převedeme-li si tato slova do reálu, znamená to, že takový pohled do nitra člověka může být zamřížovaný, šmouhatý, zaprášený, zamlžený, orosený nebo jednoduše úplně zatažený. Jeden z mála národů, kteří se nebojí nechat ostatním nahlédnout do svého nitra, jsou Nizozemci. Jejich okna jsou totiž veliká, čistá a hlavně - bez záclon! V poslední době se i u nás začínají objevovat okna bez zahalení. Přiznám se, že za dlouhých zimních večerů se ráda dívám lidem do oken. Takové okno o majitelích dokáže hodně napovědět. Je to jako pohled do očí. Zvu všechny ty, co mají zájem, nakouknout do mých oken.



       TOPlist

  úvodní stránka

        
           



Jsem ve věku, kdy už mě určitě nic nenutí spurtovat za stále vyšším pracovním výkonem a tak svou energii věnuji hlavně naší malé chaloupce. Trávím zde spoustu času, jak na zahradě, tak při zútulňování našeho bydlení. Ráda nakupuji po bazarech staré předměty, které pak s radostí renovuji a začleňuji do našeho domova.

           ____________________________________________________________________________




 

Letošní úroda kedlubnů byla opravdu značná. A tak se kedlubny zpracovávaly na všechny možné způsoby. Když už jsem nevěděla jak, tak jsem udělala kedlubnovou polévku. Byla opravdu vynikající, každý si přidával.

Netřesk je výborný lék pro naši kůži
Každý snad má na zahradě nezničitelnou rostlinku jménem netřesk. Ale málo kdo ví, že má velice podobné účinky na naši kůži, jako aloe. Používám listy podélně rozříznuté a tupým nožem pomačkané, aby pustily více šťávy. Jeho šťáva je chladivá, desinfekční a pomáhá k rychlému hojení.

Přichází čas dozrávání černého rybízu. Obsahuje hodně vitamínu C a myslím, že je škoda jej vařit a připravit o vitamíny. Raději jsem rozmixovala s cukrem. Není toho velké kvantum, nestačí se ani zkazit. Až zmizí rybíz ze zahrádky, bude se konzumovat džem z lednice.

Na trhu je plno lahví s pítkem. Ale nejsou skleněné a nejsou vlastní výroby,
což se cení nejvíce :-)

Kam v parném letním dni? Volba padla na pivovar v Lobči. Přesto, že je starý 500 let, je  velice krásný. Ještě před osmi lety byl v havarijním stavu. Dnes se tu vaří tradiční pivo. K zakvašení se používá kvasničný kmen, narozdíl od minulosti, kdy se používala hmota povětrná. Krásný název pro droždí. Myslím, že už budu péct pouze z hmoty povětrné :-)

Fotografie 100 let stará v životní velikosti. Zaměstnanci se fotili se svými rodinami, což byl tehdy určitě zážitek. Nejvíc asi pro muže, povšimněte si jak jsou spokojeni. Dostali žejdlík piva s pořádnou čepicí, což stačilo k vyloudění spokojeného výrazu ve tváři, k jiskrnému pohledu. Manželky už tak nadšené nejsou. A děti, jejich pohled vyjadřuje údiv nad celou sešlostí, nad počínáním fotografa, čekají na vylétnutí toho slibovaného ptáčka, hlavně aby to už měly za sebou.

Kadeřávek je tím nejlepším, co můžete dopřát vašemu zažívacímu systému.

K nesmírné oblibě kadeřávku v posledních letech nepochybně pomohly i celebrity. Jejich výživoví poradci přesně vědí, co právě letí, a tak doporučují kadeřávek jako lék. S jeho lahodnou chutí asi přemlouvání všech, kteří chtějí být v nejlepší formě, nebylo velké. A tak se hollywoodské hvězdy  netají tím, že denně jedí kadeřávek. S kadeřávkem se totiž doslova projíte ke kráse.

Internet je mocný, když čtete takovéto zprávy, tak je nemožné na zahrádce nepěstovat ten zázrak jménem kadeřávek, i když jste dlouhá léta o této zelenině neměli ani potuchy. Zelené potraviny se nyní staly fenoménem, není možné tomu nepropadnout. A tak ráno vstanu, zajdu na zahradu a nejdřív si dám dvacet kuliček černého rybízu, pak ozobu kadeřávek, zajím zelenou paprikou, k tomu přidám jednu čerstvě vytaženou mrkev a kus kedlubny. Pojídám denně, ale jako hollywoodská hvězda stále nevypadám. Nevím kde se stala chyba :-)

Trpělivost není moje silná stránka. Denně jsem chodila ochutnávat, zda macerace probíhá tak, jak má. Desátý den se mi zdál mok dost tmavý. Nechápala jsem rady na internetu, přidejte trochu zeleného barviva. Snažím se mít domácí dobré pití bez chemikálií, takže barevnost si to našlo samo a myslím, že přímo kouzelnou. Chuť také vynikající, takže už mi nezbývá nic jiného, než opět zajít do obchodu pro další láhev dobré vodky a rozmazlovat mátu na zahrádce. Dobré u tohoto domácího likéru je to, že si každý může naředit  dle vlastní chuti. Jen málo kdo by to pil neředěné. V podstatě je to žaludeční pití pro dobré trávení, jak před jídlem, tak po jídle.

V pátek 24. července 2016 u nás začal festival dechových orchestrů, který má svou tradici  od roku 1969. V pátek přijíždějí účinkující a po krátkém vystoupení jsou přivítáni na radnici města. V sobotu po dopoledních koncertech v různých částech města, následuje slavnostní průvod městem a odpolední koncert na Husově náměstí. Probíhá přehlídka vystoupení mažoretek v areálu věžových domů se slavnostním ohňostrojem. V neděli po dopoledních koncertech, festival graduje odpoledním Monstrkoncertem. Během tří festivalových dnů se představí na tisíc hudebníků a mažoretek z tuzemska i zahraničí.

V zahradách nám zraje ovoce a rostou bylinky, které nestačíme zpracovávat. A tak se každá správná hospodyňka snaží využít veškeré bylinky na pozdější dobu. Sušíme, mrazíme, vaříme. Dnes se vaří sirupy snad ze všeho, co v přírodě roste. Výsledek je přeslazená tekutina, která má daleko ke zdravému pití. Internet je zavalen recepty na domácí sirupy z pampelišek, černého bezu, bylinek ... Ať už se použije cokoliv, vždy se přidává velké množství cukru a sirup se povaří. Výsledek? Sladké pití ano, ale zdravé rozhodně ne. Proto jsem se rozhodla pro jiný způsob zpracování. Tajemství výroby likéru spočívá v nakládání surovin do alkoholu. Alkohol velmi dobře funguje jako rozpouštědlo. A právě toto se využívá při výrobě likérů, kdy se do budoucího likéru uvolňují chutě a vůně použitých surovin. Děje se tak za studena, což je důležité. Doba macerace se liší, ale zásada je, čím silnější alkohol, tím je kratší macerace. Pak už se jen převaří voda s trochou cukru a nápoj se zředí dle vlastní chuti. To je ale budoucnost, zatím to voní jako pendrekové bonbony. Jsem opravdu zvědavá na výsledek.

Bílá je dobrá, už je to tak. Je to barva, kterou má každý rád :-)

Bílá barva vtiskne zahradě klidnou a vyrovnanou náladu, tolik odlišnou od barevných kontrastů. Proto ji mám ráda.

Já si nechci připouštět, že patřím mezi lidi, na které má počasí vliv.
Je pravda, že když nevidím na obloze sluníčko, tak se cítím trochu rozladěná.
Ale když mi kroupy, vítr a silný déšť ničí zahradu, tak jsem přímo rozzuřená.


 

Ajka
Bára
Bianka
Country
Foto

Janka
Lenka H.
Lennka
Marta
Marionneta
Magdík
Mokopa

Persbo
Pradobroty
Radunka
Sar
Sharka
Vintagepiken