Uška
 

 Návštěvní kniha

    Oko - do duše okno
 

praví staré známé moudro charakterizující lidský orgán zraku. Převedeme-li si tato slova do reálu, znamená to, že takový pohled do nitra člověka může být zamřížovaný, šmouhatý, zaprášený, zamlžený, orosený nebo jednoduše úplně zatažený. Jeden z mála národů, kteří se nebojí nechat ostatním nahlédnout do svého nitra, jsou Nizozemci. Jejich okna jsou totiž veliká, čistá a hlavně - bez záclon! V poslední době se i u nás začínají objevovat okna bez zahalení. Přiznám se, že za dlouhých zimních večerů se ráda dívám lidem do oken. Takové okno o majitelích dokáže hodně napovědět. Je to jako pohled do očí. Zvu všechny ty, co mají zájem, nakouknout do mých oken.



       TOPlist

 úvodní stránka

        
           



Jsem ve věku, kdy už mě určitě nic nenutí spurtovat za stále vyšším pracovním výkonem a tak svou energii věnuji hlavně naší malé chaloupce. Trávím zde spoustu času, jak na zahradě, tak při zútulňování našeho bydlení. Ráda nakupuji po bazarech staré předměty, které pak s radostí renovuji a začleňuji do našeho domova.

           _______________________________________________________________________________

Ostružiny. Vy je ještě nepěstujete?
Tak to je chyba, protože zpomalují stárnutí a chřadnutí organismu :-)))

... a už se suší, jak korálky na šňůrce. Nerozutečou se.

Nemám ráda příliš barev. Ale když jsem omylem zakoupila mahagonovou lazuru, tak jsem celý odpočinkový koutek musela sladit do červena. Nakonec se mi to začalo líbit. Že by mi nastalo barevné období? Uvidíme.

Prý kdo jednou ochutná domácí povidla, už ta kupovaná  nechce. Tak jsem je musela ochutnat. Žádné dlouhé vaření  nemiluji, ale teď jsem to musela vydržet. Nejpracnější je nasbírat a vypeckovat švestky.
Ano, kdo jednou ochutná, je ztracen :-) Jdu pro další košík švestek.

Když už nemám co natírat, tak si vymýšlím podobné vychytávky.

Švestková rychlobuchta, po které se vám nebude prášit od úst :-)

2 vejce, 75ml oleje, 80g cukru, 1 lžička sody, 200g polohrubé mouky, 1 velká lžíce kakaa, pokrájené švestky,  rum dle uvážení (pro děti místo rumu šťávu). Vše smícháme a dáme do dortové formy. Navrch uděláme polevu z řeckého jogurtu (případně tvaroh), kysané smetany, cukru. Posypeme čokoládou.

Opravdu jen nepatrná část z naší sbírky :-)

Pár úlovků z burzy v Zákupech u České Lípy.
Další burza se koná 1.září 2012, takže ...

Broskve jsou bohatým zdrojem minerálů, obsahují poměrně málo kalorií. A tak je nejen jím, ale  dělám i džem s rumem, abych ty kalorie nějak dohnala :-)

Také se vám přemnožily cukety? Vyzkoušela jsem cuketu nasladko a musím jen chválit. Je to kombinace sladké a hořké chuti. Ořechy tam prostě musí být, nevynechat :-)

350 g polohrubé mouky
3/4 kypřícího prášku
350 g krupicového cukru
3 vejce
rum dle chuti
500 ml nahrubo nastrouhané cukety
50 g kakaa holandského typu
1 lžička perníkového koření
1 lžička soli
175 ml olivového oleje
ořechy
případně trochu mléka na zředění

Nástup modernější techniky v podobě valchy, o jejíž hrboly se prádlo otíralo, se poprvé objevuje v polovině 18. století. Dodnes se vyrábí malé valchy na ponožky, takže to nejspíš funguje. Zatím jsem to nezkoušela.

 U nás si žádný hřebík nemůže být jistý.

A mám ji taky. Moc jsem si přála pozinkovanou vaničku, sháněla jsem na internetových bazarech a nic. Nakonec stačilo se zmínit u nás na vsi a zjistila jsem, že jsou lidé, kteří na starých věcech nelpí a rádi udělají radost druhým.

Poslední dny jsou plné bouřek a větrů. A to tak velkých, že u nás na zahradě přišli ptáčci o své hnízdo i s budoucími potomky.

 

Léto začíná pořádně hřát a tak se u nás stoluje na zahradě. Taková orosená sklenice nemusí být jen s pivem. I ochucená voda osvěží náramně.

 

 

Ajka
Avi
Beaute
Danah

Evík
Janka
Jaruška

Jolana
Kavaza
Lennka
Lorelai
Marionneta
Magdík
Mokopa
Monis

Rita - Zuzí
safrýsek
sar
Sharka
Spetulka
Taema
Valinka
Vasa
Vendy