Uška
 

 Návštěvní kniha

    Oko - do duše okno
 

praví staré známé moudro charakterizující lidský orgán zraku. Převedeme-li si tato slova do reálu, znamená to, že takový pohled do nitra člověka může být zamřížovaný, šmouhatý, zaprášený, zamlžený, orosený nebo jednoduše úplně zatažený. Jeden z mála národů, kteří se nebojí nechat ostatním nahlédnout do svého nitra, jsou Nizozemci. Jejich okna jsou totiž veliká, čistá a hlavně - bez záclon! V poslední době se i u nás začínají objevovat okna bez zahalení. Přiznám se, že za dlouhých zimních večerů se ráda dívám lidem do oken. Takové okno o majitelích dokáže hodně napovědět. Je to jako pohled do očí. Zvu všechny ty, co mají zájem, nakouknout do mých oken.

  

       TOPlist

 úvodní stránka




Jsem ve věku, kdy už mě určitě nic nenutí spurtovat za stále vyšším pracovním výkonem a tak svou energii věnuji hlavně naší malé chaloupce. Trávím zde spoustu času, jak na zahradě, tak při zútulňování našeho bydlení. Ráda nakupuji po bazarech staré předměty, které pak s radostí renovuji a začleňuji do našeho domova.

           _______________________________________________________________________________

Vlašské ořechy - letos se jich hodně urodilo, už stačí jen louskat a jíst. Ořechy prý působí na nervy a mozek, zlepšují soustředění, paměť a dokonce  snižují riziko vzniku Alzheimerovy nemoci. Za vyzkoušení to stojí. Jen abych  si za čas vzpomněla, proč je vlastně jím :-)

Prý žlutá a červená barva podzimního listí je výsledkem zániku chlorofylu.
Některé zániky jsou vyjímečně krásné.

Podzim vrcholí a blíží se zima. Listí už pomalu odfoukává vítr, obloha se zatahuje. Kratší a chladnější dny znamenají pro šneky chystání tukových zásob, koncem října se ponoří do spánku. Šneci drží spolu a tak se hromadně zahrabávají v závětří, kde přečkávají zimu. Jakmile se oteplí na 10°C, šnek pozná, že je tu jaro a probudí se. Nezávidíte mu? Já nejspíš ano. Nemám ráda plískanice, zimu bez slunce, náledí a špinavou sněhovou břečku.

Děkuji za ocenění mého blogu Marionnetce.
Toto ocenění posílám dál všem, co mají rády krásné staré věci, dovedou je zachraňovat a využívat. Dále těm, co mají šikovné ruce a spoustu tvořivých nápadů. A nesmím zapomenout na ty, co krásu kolem nás zachycují na krásných fotografiích pro potěšení druhých. Takže všem, co si dokážou hrát a pro něco se nadchnout a podělit se o to s ostatními.

Také jste ve školní jídelně měli tak nedobré polévky? Já jsem teda kluzké a převařené nudle neměla  vůbec v lásce. Navíc dozor nad námi stál a nedovolil odnést nedojedený talíř. Takže jsem nudle v puse převalovala a kousala a zošklivily se mi na hodně dlouho. A když k obědu byla rozvařená kolínka, tak jsem raději školní jídelnu obešla obloukem. Dodnes o nudle moc nestojím. Do polévky raději dělám drobení. Je to rychlejší a pro mně je to i k jídlu :-)

A je tu podzim, čas sbírání hub. Houbaření je česká specialita. Nevadí nám vyrážet brzy ráno do lesů a mnohdy se vrátit s prázdným košíkem.

Fešácký tvarohový koláč

těsto: 2 menší hrnky hladké mouky, prášek do pečiva, 1 hrnek krystalového cukru, 3 lžíce kakaového prášku, 1 lžička citrónové kůry, 2 vejce, 1 hrnek mléka, 0,75 hrnku oleje
tvaroh: 500 g tvarohu, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 hrnek moučkového cukru (nemusí být plný), 1 sáček vanilkového pudinkového prášku, 1 hrnek mléka

Postup:

Tvaroh rozmícháme se všemi ostatními surovinami.

Suroviny na těsto smícháme.
Do dortové formy nalijeme větší část hnědého těsta, čtvrtinu až třetinu si necháme. Na hnědé těsto rovnoměrně rozlijeme tvarohovou směs a na ni cik cak nalijeme zbytek hnědého těsta.
Vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a upečeme asi 35 minut a zkoušíme špejlí. Krájíme až po vychladnutí.

Dne 5. října 2011 nám končí babí léto a začíná barevný podzim.

Ať peru za jakéhokoliv počasí, vždy mám nad hlavou sluníčko.

Venkovní kuchyň jsem zavrhla z praktických důvodů. Ale to neznamená, že bych nemohla mít venkovní prádelnu. Tam mi ten věčně ulpívající prach udělá krásnou starou patinu:-)

   

Zjistila jsem, že nemohu projít kolem starých židlí. Jak je nějaká volná, je moje.

Máme konec září a slunce stále svítí a hřeje, takže se dá po celé dny pobývat venku. Letošní úroda jablek byla veliká a tak jsem jich pár rozvařila s rumem a rozinkami. Je to voňavé a využívám to do pudinkového krému, což je pudink, do kterého zamíchám tvaroh. Chutná to převelice, neboť je to lehké.

Srp a kladivo měly symbolizovat spojení dělnictva a rolnictva. Já bych to přeložila tak, že co sis neudělal, to si neměl. A co sis nevypěstoval, to si nesnědl. A hvězdička symbolizovala práci od rána do noci, abys všechno stihnul :-))) Je fakt, že dnes se pracuje asi o hodně více a déle, ale člověk se alespoň nají a obklopí vším potřebným, někdy i zbytečnostmi. A taky se musí vydělávat na ty, co se jim pracovat nechce, kterých je stále víc a víc.

Prodlužují se nám večery, je více času na ruční práce a tak jsem vzala do rukou jehlice a oplétala co se dalo.

Máme tu babí léto. Mělo by to být období slunného a přes den teplého počasí trvajícího do začátku října. Dozrávají poslední plody na zahradě a stromy chystají podzimní barvy. V podstatě je to vyvrcholením teplého období roku. Takže se necháme překvapit, jaké to babí léto letos bude. Pro jistotu si vychutnávám každou teplou chvilku na zahradě, co kdyby měla být poslední :-)


 

Ajka
Avi
Beaute
Danah

Evík
Janka
Jaruška

Jolana
Kavaza
Lennka
Lorelai
Marionneta
Magdík
Mokopa
Monis

Radja
Rita - Zuzí
safrýsek
sar
Sharka
Spetulka
Taema
Valinka
Vasa
Vendy