Uška
Úvodní stránka

Návštěvní kniha
|
Oko -
do duše okno
praví staré
známé moudro charakterizující lidský orgán zraku.
Převedeme-li si tato slova do reálu, znamená to, že takový
pohled do nitra člověka může být zamřížovaný, šmouhatý,
zaprášený, zamlžený, orosený nebo jednoduše úplně zatažený.
Jeden z mála národů, kteří se nebojí nechat ostatním
nahlédnout do svého nitra, jsou Nizozemci. Jejich okna jsou
totiž veliká, čistá a hlavně - bez záclon! V poslední době
se i u nás začínají objevovat okna bez zahalení. Přiznám se,
že za dlouhých zimních večerů se ráda dívám lidem do oken.
Takové okno o majitelích dokáže hodně napovědět. Je to jako
pohled do očí. Zvu všechny ty, co mají zájem, nakouknout do
mých oken. |
|


Jsem ve věku, kdy už
mě určitě nic nenutí spurtovat za stále vyšším pracovním výkonem a
tak svou energii věnuji hlavně naší malé chaloupce. Trávím zde
spoustu času, jak na zahradě, tak při zútulňování našeho bydlení.
Ráda nakupuji po bazarech staré předměty, které pak s radostí
renovuji a začleňuji do našeho domova.

Fotostránky
mého muže |
Listopad
2017
 |
Dnes už si připadám
jako tato housenka. Vím, že to, co jsem si naložila na
hřbet, odnesu až do určeného cíle. Právě během nejtěžších
životních období zjišťujeme, kdo skutečně jsme a jaká síla
se v nás ve skutečnosti skrývá. |
 |
Jak se cítím v této
době? Stejně mizerně jako tento rozzuřený brouk zachycený v
letním období na naší zahradě. Věřím, že vše špatné se v
dobré obrátí. Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá. Udělám
pro to vše, co je v mých silách. A vím, že sil mám dost. |
 |
Už se mě zima ptá, co
jsem dělala v létě. Mohu odpovědět, že jsem nelenošila.
Zkusila jsem udělat marmeládu z mirabelek, lidově špendlíků.
U nás je jeden strom, který má plody krásně rudé, ale hlavně
nezvykle větší než ostatní stromy. Vždy, když jsem jela
kolem na kole, tak jsem si pochutnávala a pak si řekla, že
tato dobrota nemůže přijít nazmar. Vyplatilo se. Jsem
odměněna vynikající marmeládou příjemně nakyslé chuti. Ty,
co mají velkou představivost a vidí mě, jak vypeckovávám
mirabelky a šťávu mám i za ušima, ty zklamu. Povařila jsem
je i s peckami, pak přecedila a propasírovala. Jednoduché a
moc dobré. |
 |
V posteli prý trávíme
třetinu života, tak proč si ji neudělat k obrazu svému. Já
miluju šedou, tak se v ní rochním každé ráno. Na nočním
stolku mám kuchařku a hledám inspiraci, co by mi mohlo být
přineseno ke snídani. Snít si o tom mohu, že :-) |
 |
 |
Jak se mění roční
období, tak se mění naše nálada a domov.
Není
nad vůni čerstvého pečiva |
 |
Milovaný pes Mikeš je
čivava a ta se vyznačuje velkýma vztyčenýma ušima. Ušila
jsem mu podobného parťáka, i když on si nejraději hraje s
ponožkami. Jednu ponožku dám do druhé, udělám uzel a on si
hraje tak dlouho, dokud tu schovanou ponožku nevykouše ven.
Pak se celý postup opakuje. Rozkousanou ponožku uvážu do
ponožky bez díry. Chvíli trvá, než se prokouše i druhou
ponožkou. Pak nezbývá nic jiného, než zajít do šuplíku pro
další pár.
Poslední dobou máme velkou spotřebu ponožek. Asi brzo budeme
chodit naboso, protože on nemá rád žádné jiné hračky, ani
žádné kupované dobrůtky. Spoléhá jen na náš důvtip a
kuchařské dovednosti. |
 |
 |
Svatomartinský den 11. 11.
má v Čechách dlouhou tradici. V tento den čeledi končívaly
sjednané služby, dostávali mzdu a zároveň se konaly trhy,
posvícení. To byl důvod k oslavám a k popíjení vína.
Hospodyňky pekly jak husu, tak sladkosti. Některé zvyky z té
doby se dochovaly do dneška. U nás se prvně pekly rohlíčky a
určitě to budeme opakovat.
Svatomartinské rohlíčky, porce vystačí na jeden plech.
250 g polohrubé mouky
25 g droždí
100 g tuku
1 žloutek
1 cukru
mléko pouze na kvásek, dál přidávám zakysanou smetanu
Nádivka ořechová:
60 g mletých ořechů, 45 g másla, 45 g cukru, 1 žloutek, rum
Pečeme na 170°C 15 minut a ještě teplé obalíme v cukru |
 |
Podzim je pro někoho
obdobím milovaným, pro jiného depresivním,
ale vždy nabízí krásné barvy listů. |
 |
Snaha
o přežití |
 |
Něžné vodní
rostlinky |
 |
Dny
jsou stále chladnější |
|