Uška
 

 Návštěvní kniha

    Oko - do duše okno
 

praví staré známé moudro charakterizující lidský orgán zraku. Převedeme-li si tato slova do reálu, znamená to, že takový pohled do nitra člověka může být zamřížovaný, šmouhatý, zaprášený, zamlžený, orosený nebo jednoduše úplně zatažený. Jeden z mála národů, kteří se nebojí nechat ostatním nahlédnout do svého nitra, jsou Nizozemci. Jejich okna jsou totiž veliká, čistá a hlavně - bez záclon! V poslední době se i u nás začínají objevovat okna bez zahalení. Přiznám se, že za dlouhých zimních večerů se ráda dívám lidem do oken. Takové okno o majitelích dokáže hodně napovědět. Je to jako pohled do očí. Zvu všechny ty, co mají zájem, nakouknout do mých oken.



       TOPlist

 úvodní stránka

        
           



Jsem ve věku, kdy už mě určitě nic nenutí spurtovat za stále vyšším pracovním výkonem a tak svou energii věnuji hlavně naší malé chaloupce. Trávím zde spoustu času, jak na zahradě, tak při zútulňování našeho bydlení. Ráda nakupuji po bazarech staré předměty, které pak s radostí renovuji a začleňuji do našeho domova.

           _______________________________________________________________________________

Háčkované chňapky jsem dostala k vánocům od Lucinky, která to s háčkem teprve zkouší. Je dobré si osvojit základy, člověk se k tomu pak může kdykoliv vrátit.

A mám další starý stroj. Byl skladován v nějaké kůlně, takže potřeboval řádnou generální očistu. Nakonec jsem zjistila, že stále šije.

Dopíjíme poslední domácí babské pití z vlastních višní
a těšíme se na letošní úrodu.

Někdo si dává na zahradu trpaslíky, čápy a podobné ptákoviny. Já mám obr zahradu, takže trpaslík by se tam úplně ztratil. Několikrát jsem na netu narazila na starý mlýnek na obilí, čili "fofr". Líbí se mi každá stará věc, kde zanechali řemeslníci kus svého fortelu. Ale nikdy jsem si nepomyslela, že jeden budu vlastnit. No stalo se, jednoho dne jsme si pro jeden zajeli a posadili ho do zahrady místo trpaslíka:-) Sice jsme se trochu zapotili při renovaci, ale musím říct, že to za trochu námahy stálo.

Četla jsem testy jogurtů a zjistila, že místo vyobrazeného ovoce jím jablka obarvená červenou řepou. Ne, že bych řepu neměla ráda, ale v jogurtu s umělým barvivem, škrobem a konzervanty ji teda nemusím. Takže jsem vyzkoušela výrobu domácího jogurtu s vlastní zavařeninou. Je to nesrovnatelně zdravější. Pro toho kdo chce vyzkoušet mám recept: Půl litru vlahého mléka dáme do sklenice, kterou jsme vypláchli převařenou vodou. Vmícháme tři lžíce holandského jogurtu a zakryté dáme na teplé místo. Za 10 hodin máme výborný jogurt.

Od bývalé sousedky, která občas nakoukne na můj blog, jsem dostala pár pokladů. Mezi ně patří staré formičky a vykrajovátka. Mám z nich převelikou radost a hned se u nás na chalupě zabydlely, jako by tu byly už mnoho let.

Kuchyňské náčiní našich předků. Řekla bych, že i dnes by  měla mít každá žena ve svém království  takový těžký, dřevěný váleček. Nemusí nutně sloužit jen na válení těsta. Jednou jsem četla příběh ženy, jejíž muž trávil svůj čas v hospodě. Ona nejdřív doufala, pak plakala, vyhrožovala rozvodem... nic. Až se jednoho dne postavila za dveře s válečkem na nudle v ruce. A ejhle, ono to pomohlo.

Březen za kamna vlezem, duben ještě tam budem. Jsme připraveni. :-)

Vejce jsou symbolem probouzejícího se jara.

Musela jsem to také zkusit, ale živit bych se tím nechtěla. Možná ten první kousek je vždy nejtěžší, protože si musíte udělat střih, přijít na to v jakém pořadí sešívat a různé jiné vychytávky. Ale dílo se podařilo, druhá se šít už určitě nebude.

22.2.2012 - Musím se s vámi podělit o dobrou zprávu. Pro meteorology nastává jaro 1. března. Nevím proč teda čekám na 21. březen, když již teď jeleni shazují parohy, venku svítí slunce a rtuť teploměru pomalu, ale jistě šplhá vzhůru. Ruční práce jdou stranou a vyráží se na zahradu.

Tiramisu je vynikající věc, ale taky hodně tučné. Když už mám ty piškoty, tak jsem udělala něco lehčího, ale  stejně dobrého. Do sklenic jsem přepůlila piškot a navlhčila silnější kávou bez lógru. Pro dospělé se může přidat lžička alkoholu. Uvařila jsem puding, do něj zamíchala lučinu, přisladila dle chuti a zalila. Je to opět rychlé, dobré a nemáte výčitky, že jste tolik zhřešili :-)

Často jsem slyšela chvály na sýr mascarpone. Zvědavost mi nedala a zkusila jsem jej zakoupit. Nedočkavě  jsem pootevřela a ochutnala. Bylo to zklamání, co ty lidi na tom vidí?! Našla jsem si na internetu recept na tiramisu a začala šlehat sýr s cukrem. Po olíznutí jsem málem snědla i dráty u šlehače :-) Vynikající, lahodné, prostě blaho na jazyku. Také prvně jsem ochutnala cukrářské piškoty. Ty dětské já vůbec nejím, ale cukrářské jsou vynikající, opět nové poznání. Moučník byl rychle připraven a stejně rychle sněden :-)

   Padá padá po pápěrce, snížek na zem potichu
  a trávy jsou zahaleny v bílém čistém kožichu.

14. únor 2012 -  už jste nejspíš jedli špendlíky, ale knoflíky asi nikdo. U nás jsou knoflíky upečeny na Svatého Valentýna. Srdíčka vidím na každém kroku ve výlohách, v cukrárnách, na trenkách... ale knoflíky máme jen my :-) Jen si vzpomeňte na tu něžnou písničku, co nám zpívala Bartošová - Knoflíky lásky, do rukou pálí .....

V zimě nás zahřeje horká polévka. Při nachlazení je nejlepší horký masový vývar. Možná není vědecky podloženým lékem, ale z nějakého důvodu to opravdu pomáhá.

 

 

Ajka
Avi
Beaute
Danah

Evík
Janka
Jaruška

Jolana
Kavaza
Lennka
Lorelai
Marionneta
Magdík
Mokopa
Monis

Radja
Rita - Zuzí
safrýsek
sar
Sharka
Spetulka
Taema
Valinka
Vasa
Vendy